PŘEKVAPIVÉ VÝSLEDKY ANALÝZY MALTY Z KARLOVA MOSTU
 Dnes, 15.října 2008 v půl druhé odpoledne v Muzeu Karlova mostu, primátor Pavel Bém poprvé v historii zveřejnil laboratorní rozbor gotické malty z Karlova mostu. Na základě objednávky Muzea Karlova mostu mladí vědci z VŠCHT za  podpory   Hlavního  města Prahy provedli nejnáročnější průzkum malt s unikátními výsledky. Analýza proteinových aditiv ve vzorcích historických malt byla provedena v laboratoři hmotnostní spektrometrie v Ústavu biochemie a mikrobiologie na VŠCHT v Praze a ověřována v nezávislé laboratoři strukturní biologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích. Vědečtí pracovníci akademie věnovali stovky hodin řadě rozborů a analýz nejmodernějšími dostupnými metodami. 
 K velké radosti všech Pražanů můžeme díky nejmodernějším českým výzkumným metodám učinit jasný závěr. Po prozkoumání složení všech odebraných vzorků středověkých malt z Karlova mostu se podařilo identifikovat bílkovinné přísady, a potvrdit tak použití vajec při jeho stavbě.   
 Tuto sobotu 18. října od 9:00 – 15:00 Muzeum Karlova mostu a Stavby Mostu Praha srdečně zvou na Den otevřených dveří na stavbě opravy Karlova mostu, jejichž součástí bude i otevřený vstup do Muzea Karlova mostu. 
Každý návštěvník staveniště obdrží velvarské natvrdo uvařené vejce. 
Dne: 15.10.2008
